Printer Friendly Version Upis u MKR u R. Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ - obaveštenje @ 16 November 2018 10:52 AM

Obaveštavamo sve državljane R. Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših republika SFRJ, a koji u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige R. Srbije, da bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u MKR u R. Srbiji.

Državljani R. Srbije rođeni na teritoriji neke od bivših republika SFRJ mogli su da prilikom podnošenja zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša, u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavnišrava R Srbije, prilože i izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od godinu dana) koji je izdat od strane nadležnihi organa neke od bivših republika SFRJ, ali uz obavezu da prilikom prvog dolaska u zemlju izvrše upis u matične knjige R. Srbije.

Imajući u vidu da se tokom 2018-2019. godine, očekuje povećan broj zahteva građana za zamenu biomentrijskog pasoša R. Srbije usled isteka roka važenja prethodnog, podsećamo da Propisi u oblasti izdavanja biometrijskih dokumenata predviđaju obavezu svih građana, rođenih na teritoriji neke od bivših republika SFRJ, obavezno izvrše upis u matične knjige R. Srbije. 

Molimo da građani imaju u vidu da ukoliko ne postupe po navedenom, nadležne policijske uprave MUP-a R. Srbije koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje putnih isprava naših državljana podnetih u DKP-ima, zahtevaće dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matične knjige R. Srbije.

Napominjemo da je upis u MKR R. Srbije neophodan u cilju jednoobraznog popunjavanja Centralnog registra koji se vodi u R. Srbiji, na osnovu javnih isprava R. Srbije (u konkretnom slučaju - izvod iz matične knjige rođenih R. Srbije).