| |     ћирилица | english  
Naslovna
Proslava Dana državnosti R.Srbije u Generalnom konzulatu u Trstu

15.02.2019.godine

 

      U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu u petak, 15.02.2019.godine, svečano je obeležen Dan državnosti Republike Srbije.

      Prijemu su prisustvovali predstavnici crkvenih zajednica, predstavnici konzularnog kora, najviši zvaničnici italijanske republičke, regionalne i lokalne vlasti i institucija (Zamenik predsednika Regije Friuli Venecija Đulija, Prefekt, Kvestor, gradonačelnik Trsta, dekan Univerziteta u Trstu, direktor Konzervatorijuma „Tartini“, direktor lista“Il Piccolo“ i mnogi drugi), kao i predstavnici svih udruženja i Saveza Srba u Italiji u ove tri regije koje su pod jurisdikcionom nadležnošću Generalnog konzulata.

       Prisutnima se obratila generalni konzul Ivana Stojiljković,sa suprugom Vladimirom Stojiljkovićem, konzulom Nemanjom Sekickim i u ime svih zaposlenih u konzulatu, zahvalivši se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj važan politički, kulturni i istorijski datum.

      Takođe je zvanično najavila ovogodišnje obeležavanje 140  godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, osvrnuvši se da je grad Trst najveći svedok da prijateljski i ekonomski odnosi između naše dve zemlje traju bar jedan vek duže od zvaničnog broja godina koje slavimo.

       Nakon intoniranja srpske i italijanske himne , generalni konzul I.Stojiljković zamolila je gradonačelnika Trsta , Roberta Dipjacu, koji je veoma naklonjen srpskoj zajednici u Trstu pokazavši to nedavnim zadržavanjem novogodišnje rasvete na tršćanskim trgovima sve do Bogojavljenja, da se obrati.

     Gradonačelnik Dipjaca je izjavio da je veoma počastvovan prisustvom na ovakvoj svečanosti jer su Srbi neodvojivi deo italijanske zajednice u Trstu čija integracija je počela još pre dva veka, da je to razlog što je doneo odluku da se poštuju i svi pravoslavni praznici u ovom gradu i da su srećni što imaju takve sugrađane.

      Generalni konzul se na kraju zahvalila svima na bezrezervnoj podršci i uspešnoj saradnji, a posebno dijaspori koja čuva naš verski, kulturni i nacionalni identitet. „Kako kaže naš narod: Dukat je mali ali vredan, tako i naša Srbija, samo naizgled mala, najveću vrednost ima u svom narodu. Njegovom poštenju, ponosu, mudrosti i dobročinstvu. Živela Srbija!“, izjavila je Ivana Stojiljković.

    Svečanost je upotpunjena bogatim kulturno-umetničkim programom koji su pripremile tri srpske violinistkinje koje studiraju na Konzervatorijumu u Trstu, deca hora srpske crkve „ Sv.Spiridon“ i solista koja je pevala kosovske pesme. Takođe KUD „ Pontes- Mostovi“ ulepšao je skup devojkama i mladićima obučenim u srpsku nošnju i bogatom, domaćom srpskom tradicionalnom trpezom. Organizaciju Dana državnosti, pored MSP, pomogli su i  Crkvenoškolska opština i srpska udruženja u Trstu.

   O veličanstvenom prijemu, bogatom programu i izuzetno velikom odzivu (posebno predstavnika italijanske vlasti,institucija i konzularnog kora), pisao je veliki broj regionalnih italijanskih medija.

 


Verzija za štampu
Važne informacije
Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PRUŽANJE KONZULARNIH USLUGA
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
OBAVEŠTENjE BIRAČIMA KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA KOJI ĆE BITI ODRŽANI 17. DECEMBRA 2023. GODINE
Uručenje ordena „Karađorđeva zvezda trećeg stepena“ protojereju –stavroforu, ocu Rašku Radoviću, parohu hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu
U Trstu otvorena izložba "Nikola Tesla: čovek iz budućnosti" posvećena najvećem srpskom naučniku
Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za italijanski "Triestenews"
URAĐENE BIOMETRIJSKE PUTNE ISPRAVE
Članak u novinama " Il Piccolo" o Danu državnosti R.Srbije u Trstu
Proslava Dana državnosti R.Srbije u Generalnom konzulatu u Trstu
Susret predsednika Regije FVG, Masimiliana Fedrige, i generalnog konzula Ivane Stojiljkoivić
Obeležavanje slave Seti Sava, Kulturno-umetničkog društva " Vuk S. Karadžić" iz Trsta
Generalni konzul Ivana Stojiljković na prijemu kod gradonačelnika Trsta
Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za novine " Il Piccolo"
Konzularni kor na prijemu kod Prefekta
Generalni konzul Ivana Stojiljković na prijemu u Prefekturi