| |     ћирилица | english  
Naslovna
Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za novine " Il Piccolo"

 

18.01.2019. godine

 Prevod članka

Prvi javni nastup za Ivanu Stojiljković, koja je otpočela svoj mandat dana 03.januara ove godine: " Za mnoge od nas ovo je drugi dom, integracija je na visokom nivou"

Nastupa po prvi put neodelegirana od strane Beograda

" Srpski kulturni centar u gradu"

Inženjer pejzažne arhitekture ali i ekspert za poslovnu ekonomiju, nosilac diplome Visoke škole bezbednsti i odbrane na Vojnoj akademiji, kroz program skupštinske kontrole sektora bezbednosti u svojoj Zemlji.

Ličnost koja u sebi sadrži brojne aspekte, novi je generalni kozul Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković, juče po prvi put, zvanično i javno predstavlja svoju Zemlju tokom ceremonije koja je održana u zgradi Prefekture , nakon veoma svežeg imenovanja, trećeg januara ove godine.

Pre nego što je stupila na ovu dužnost bila je pet godina narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije gde je obavljala dužnost predsednika Odbora za zaštitu životne sredine, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove , baveći se i projektantskim poslovima, prostornim planiranjem, infrastrukturama, planiranjem saobraćaja i telekomunikacija.

" Nameravam da održim , i da još više unapredim, već dobre odnose sa italijanskim institucijama i predstavnicima vlasti- izjavila je-i između naša dva naroda. Posebno- dodala je- ću se zalagati za unapređenje trgovinske razmene između Italije, koja je prvo tržište za naš izvoz i drugo tržište sa koga uvozimo, i Srbije"

Jedan od mojih ciljeva, dodala je, udata i majka dvoje dece, - sastoji se u otvaranju jednog srpskog kulturnog centra u vašem gradu, novih škola na srpskom jeziku na italijanskoj teritoriji kao i katedri za studije srpskog jezika na vašim Univerzitetima koje će biti dodeljene profesorima čiji je maternji jezik srpski."

Stojiljkovićeva je takođe podsetila" na vekovno prisustvo Srba u trstu, kao što svedoče crkva Svetog Spiridona, srpska osnovna škola " Jovan Miletić", mnoge palate duž obale kao i srpsko pravoslavno groblje."

" Trst- podvukla je- predstavlja za mnoge Srbe koji ovde žive, njihov drugi dom i drugu otadžbinu i znam da je integracija Srba na veoma visokom nivou. Nameravam da tim putem i nastavim-produžila je- i zato što su Srbi poznati kao dobri radnici, pošteni ljudi a i veoma vezani za kulturu" 

Stojiljković je nasledila mesto Dragana Kićanovića, košarkaša i svetskog šampiona (Filipini 1978), olimpijskog šampiona ( Moskva 1980), koji je potom postao karijerni diplomata.


Verzija za štampu
Važne informacije
Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PRUŽANJE KONZULARNIH USLUGA
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
OBAVEŠTENjE BIRAČIMA KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA KOJI ĆE BITI ODRŽANI 17. DECEMBRA 2023. GODINE
Uručenje ordena „Karađorđeva zvezda trećeg stepena“ protojereju –stavroforu, ocu Rašku Radoviću, parohu hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu
U Trstu otvorena izložba "Nikola Tesla: čovek iz budućnosti" posvećena najvećem srpskom naučniku
Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za italijanski "Triestenews"
URAĐENE BIOMETRIJSKE PUTNE ISPRAVE
Članak u novinama " Il Piccolo" o Danu državnosti R.Srbije u Trstu
Proslava Dana državnosti R.Srbije u Generalnom konzulatu u Trstu
Susret predsednika Regije FVG, Masimiliana Fedrige, i generalnog konzula Ivane Stojiljkoivić
Obeležavanje slave Seti Sava, Kulturno-umetničkog društva " Vuk S. Karadžić" iz Trsta
Generalni konzul Ivana Stojiljković na prijemu kod gradonačelnika Trsta
Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za novine " Il Piccolo"
Konzularni kor na prijemu kod Prefekta
Generalni konzul Ivana Stojiljković na prijemu u Prefekturi