| |     latinica | english  
Насловна
Прослава Дана државности Р.Србије у Генералном конзулату у Трсту

15.02.2019. године

 

      У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Трсту у петак, 15.02.2019.године, свечано је обележен Дан државности Републике Србије.

      Пријему су присуствовали представници црквених заједница, представници конзуларног кора, највиши званичници италијанске републичке, регионалне и локалне власти и институција (Заменик председника Регије Фриули Венеција Ђулија, Префект, Квестор, градоначелник Трста, декан Универзитета у Трсту, директор Конзерваторијума „Тартини“, директор листа“Il Piccolo“ и многи други), као и представници свих удружења и Савеза Срба у Италији у ове три регије које су под јурисдикционом надлежношћу Генералног конзулата.

       Присутнима се обратила генерални конзул Ивана Стојиљковић,са супругом Владимиром Стојиљковићем, конзулом Немањом Секицким и у име свих запослених у конзулату, захваливши се свима који су својим присуством увеличали овај важан политички, културни и историјски датум.

      Такође је званично најавила овогодишње обележавање 140  година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, осврнувши се да је град Трст највећи сведок да пријатељски и економски односи између наше две земље трају бар један век дуже од званичног броја година које славимо.

       Након интонирања српске и италијанске химне , генерални конзул И.Стојиљковић замолила је градоначелника Трста , Роберта Дипјацу, који је веома наклоњен српској заједници у Трсту показавши то недавним задржавањем новогодишње расвете на тршћанским трговима све до Богојављења, да се обрати.

     Градоначелник Дипјаца је изјавио да је веома почаствован присуством на оваквој свечаности јер су Срби неодвојиви део италијанске заједнице у Трсту чија интеграција је почела још пре два века, да је то разлог што је донео одлуку да се поштују и сви православни празници у овом граду и да су срећни што имају такве суграђане.

      Генерални конзул се на крају захвалила свима на безрезервној подршци и успешној сарадњи, а посебно дијаспори која чува наш верски, културни и национални идентитет. „Како каже наш народ: Дукат је мали али вредан, тако и наша Србија, само наизглед мала, највећу вредност има у свом народу. Његовом поштењу, поносу, мудрости и доброчинству. Живела Србија!“, изјавила је Ивана Стојиљковић.

    Свечаност је употпуњена богатим културно-уметничким програмом који су припремиле три српске виолинисткиње које студирају на Конзерваторијуму у Трсту, деца хора српске цркве „ Св.Спиридон“ и солиста која је певала косовске песме. Такође КУД „ Понтес- Мостови“ улепшао је скуп девојкама и младићима обученим у српску ношњу и богатом, домаћом српском традиционалном трпезом. Организацију Дана државности, поред МСП, помогли су и  Црквеношколска општина и српска удружења у Трсту.

   О величанственом пријему, богатом програму и изузетно великом одзиву (посебно представника италијанске власти,институција и конзуларног кора), писао је велики број регионалних италијанских медија.

 

 


Верзија за штампу
Важне информације
ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПРУЖАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ УСЛУГА
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧИМА КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ
Изложба “ИДЕНТИТЕТ” - свечано отварање 18.октобра у Венецији од 18:00
Подигнут споменик и меморијална табла српским заробљеницима и војницима у Кастелану у Италији
ИЗДАВАЊЕ ПАРАМЕТАРА ЗА АПЛИКАЦИЈУ - Consent ID
Уручење ордена „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту
У Трсту отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности" посвећена највећем српском научнику
Чланак у новинама " Il Piccolo" о Дану државности Р.Србије у Трсту
Прослава Дана државности Р.Србије у Генералном конзулату у Трсту
Сусрет председника Регије ФВГ, Масимилиана Федриге и генералног конзула Иване Стојиљковић
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему код градоначелника Трста
Koнзуларни кор на пријему код Префекта
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему у Префектури